Hannah Nydahl

 

Hannah

Hannah a tibeti buddhista filoz√≥fia elismert √©s keresett ford√≠t√≥ja √©s tolm√°csol√≥ja volt. Ňź √©s f√©rje, L√°ma Ole Nydahl tev√©kenys√©ge r√©v√©n terjedhetett el a Gy√©m√°nt √öt buddhizmus nyugaton.

A delhi Karmapa Nemzetk√∂zi Buddhista Int√©zetben oktat√≥ l√°m√°knak tolm√°csolt, klasszikus buddhista tan√≠t√°sokat ford√≠tott, √©s nagyban hozz√°j√°rult, hogy ezek ott a nyugati di√°kok sz√°m√°ra is el√©rhetŇĎek legyenek. Emellett magas szintŇĪ rinpocs√©k nyugati utaz√°sait szervezte, √©s igazi √∂sszek√∂tŇĎ kapocs volt a tibeti √©s a nyugati kult√ļra k√∂z√∂tt.

B√∂lcsess√©ge √©s mindenre kiterjedŇĎ figyelmess√©ge t√∂k√©letesen kieg√©sz√≠tette L√°ma Ole Nydahl aktivit√°s√°t a Gy√©m√°nt √öt-centrumok alap√≠t√°sa √©s szellemi vezet√©se sor√°n vil√°gszerte.

Hannah Nydahl 1968-ban fordult a buddhizmus fel√©, amikor ŇĎ √©s f√©rje, Ole Nydahl n√°sz√ļtra mentek Nep√°lba, a Himal√°j√°ba. Itt tal√°lkoztak k√©sŇĎbbi tan√≠t√≥jukkal, a karma kagy√ľ vonal vezetŇĎj√©vel, a 16. Gyalva Karmap√°val, akinek elsŇĎ nyugati tan√≠tv√°nyaiv√° v√°ltak. Ekkoriban a tibeti buddhizmus m√©g ismeretlen volt Nyugaton, √≠gy ‚Äď tan√≠t√≥juk k√©r√©s√©re ‚Äď visszat√©rtek Eur√≥p√°ba, hogy tov√°bb adj√°k ezeket az √©rt√©kes tan√≠t√°sokat, m√≥dszereket, √©s buddhista centrumokat alap√≠tsanak vil√°gszerte.

Hannah Nydahl m√°r eg√©sz kor√°n mag√°ra v√°llalta a ford√≠t√°st a Nyugatra l√°togat√≥ tibeti l√°m√°knak, hogy az √°ltaluk k√©pviselt tan√≠t√°sok mindenkihez eljuthassanak. Ez√©rt tibetit tanult a Koppenh√°gai Egyetemen Tarab Tulku professzort√≥l. Mivel nagyon j√≥l √©rtette a tibetiek ‚Äěnyelv√©t‚ÄĚ, rendk√≠v√ľl fontoss√° v√°lt a k√©t kult√ļra k√∂z√∂tti kapcsolat kialak√≠t√°s√°ban √©s fenntart√°s√°ban, ez√©t nevezt√©k gyakran a buddhizmus anyj√°nak.

Hannah m√°r gyermekk√©nt igazi gondolkod√≥ volt, akit √©rdekelt az √©let m√©lyebb √©rtelme. H√°rom testv√©r√©vel Koppenh√°g√°t√≥l √©szakra, Sorgenfri (b√°natmentes ‚Äď ezt jelenti a hely neve magyar ford√≠t√°sban) egyetemi v√°rosban nŇĎtt fel, nem messze Ole Nydahlt√≥l, aki m√°r gyermekk√©nt beleszeretett. Egy√ľtt j√°tszottak, √©s Ole barlangot √©p√≠tett neki. K√©sŇĎbb azonban elszakadtak egym√°st√≥l, amikor Hannah csal√°dj√°val √©szakabbra, Sandbjergbe k√∂lt√∂z√∂tt.

1963-ban Hannah elv√©gezte a k√∂z√©piskol√°t Koppenh√°g√°ban, Ole pedig leszerelt a seregbŇĎl ‚Äď √≠gy tal√°lkozhattak a Koppenh√°gai Egyetemen. K√©sŇĎbb teljesen bizonyoss√° v√°lt sz√°mukra, hogy m√°r kor√°bbi √©leteikben is egy√ľtt voltak, √©s hogy az elk√∂vetkezŇĎkben is egy√ľtt lesznek.

Hannah a l√°gy erŇĎt k√©pviselte, aki a h√°tt√©rben biztos√≠totta a tan√≠t√°sok pontos √°tad√°s√°t √©s ford√≠t√°s√°t. T√∂bben k√©rt√©k, hogy tan√≠tson, amibe n√©ha beleegyezett. A tan√≠t√°sok v√©gzet√©vel az emberek gyakran fordultak hozz√° azzal, hogy: ‚ÄěBiztosak vagyunk benne, hogy tudsz √°ld√°st adni, mi√©rt nem teszed?‚ÄĚ. Hannah mosolygott, majd szer√©nyen azt mondta: ‚ÄěTal√°n m√°s dolgom van ebben az √©letben.‚ÄĚ L√°ma Ol√©val egy√ľtt √∂ssze kellett tartania a vonalat egy neh√©z idŇĎben, amikor nemcsak k√©t kult√ļra k√∂z√∂tt kellett hidat √©p√≠teni, de a tibetiek belsŇĎ konfliktus√°ban is ki kellett √°llni az igazi √©rt√©kek mellett. Hannah mindenben t√°mogatta Ol√©t, ugyanakkor a ‚Äěkeleti oldalt‚ÄĚ, azaz Samar rinpocs√©t √©s a t√∂bbi l√°m√°t is. Csak olyan k√©pes erre, aki nagyon speci√°lis tulajdons√°gokkal rendelkezik. A munk√°j√°t mindig teljesen nyugodtan, megb√≠zhat√≥an v√©gezte, √©s csod√°latos humora volt. Senki nem volt k√©pes mindezt jobban ell√°tni, mint ŇĎ.

Hatalmas tud√°ssal rendelkezett a dharm√°r√≥l, √©s ezt mindenki √©rezte, amikor magyar√°zott. Hannah volt nagy r√©szben felelŇĎs az oktat√°s√©rt a vonalunkban, ŇĎ tervezte a nagy sikerŇĪ tanulm√°nyi kurzusokat, √©s t√°mogatta a ford√≠t√≥i kurzusokat Karma G√∂nben.

2007. április 1-én hunyt el Koppenhágában.

Nyomtat√°sE-mail