Főoldal / Buddhizmus / Tanítások, Interjúk

Exkluzív interjú Láma Ole Nydahl-lal az internetről

K: Hogyan egyeztethetõ össze a buddhizmus és az internet?
Ole: Valójában egymásnak teremtették õket. A barátaim, segítõim mindannyian otthonosan mozognak a számítógépek világában, naponta 100 e-mailt kapunk. A személyes leveleken kívül - amelyek hagyományos úton érkeznek - mindent e-mailen keresztül intézünk. A buddhizmus teret hoz létre, és az internet ugyanez: megmutatja, hogyan dolgozzunk a térrel. Azt gondolom, az ide-oda áramló információ gyorsan érõ folyamat; mind a buddhizmusnak, mind az internetnek a javára válik, hogy egyszerre lehetnek jelen.

Más vallások azt mondják, hogy ez jó vagy rossz, mivel merev elképzeléseik vannak. A buddhizmus más: mi teret hozunk létre, majd megfigyeljük, hogy mi fejlõdik ki benne. Pontosan ez az, ami miatt az internet nagyon jó. Vagyis nem kell az egyiket vagy a másikat választanod, választhatod mindkettõt.

 

K: Azok az emberek, akik nem nagyon ismerik a buddhizmust, azt gondolhatják, hogy ez egy nagyon tradicionális vallás. Nekünk itt Európában könnyû mindkettõvel élnünk, de hogyan vélekednek azok a szerzetesek, akik Tibetben vagy Kelet-Ázsiában élnek?
Ole: Hát, talán van néhány Zen-buddhista, aki a képernyõjén megjelenõ Koanokon meditál, azt hiszem, láttam errõl képeket. Lehet, hogy a buddhizmusnak régi formái vannak, de az üzenet, az emberek gondolatai mindig újak. Mindig meg kell találnunk az itt és most rendelkezésünkre álló lehetõségeket. Emellett kapcsolatban állunk szerzetesekkel, legalábbis a tibeti buddhista hagyományból, akik használják mindennapi életükben az e-mailt.

 

K: Az e-mailen kívül, mit gondolsz, milyen messzire mehetünk el a honlapjainkkal? Mit gondolsz az internetrõl mint kommunikációs eszközrõl?
Ole: Elképesztõen sok honlapunk van. Nem tudom, láttátok-e mindet. Van egy, amit korábban KKBN-nek neveztek, ma "diamondway-buddhism"-nak hívnak. Ez egy igazán lenyûgözõ honlap. Egy barátunk Németországban órákat tölt azzal naponta, hogy ezt a honlapot frissítse. Talán ez az oldal a legjobb. Mivel a buddhizmus nem hitvallás, mi akkor fejlõdünk, ha az emberek tájékozottabbak. Valójában a buddhizmus nem más, mint józan ész. Minél többet tudnak az emberek arról, hogy mi történik a világban, ez annál jobban a hasznukra válik. A buddhizmusra ez ugyanúgy érvényes, és azt hiszem ez elég jó ok.

 

K: Milyen mélyen jelenhet meg a buddhizmus az interneten? Feltehetünk-e bármilyen képet, cikket a honlapjainkra?
Ole: Van egy-két titkos dolog, mint például néhány meditáció, amelyeknél külön beavatásra van szükség. De általában véve, igen. Természetesen a buddhizmus is hasonlít másokhoz abban, hogy akkor igazán hatékony, ha mindig az egyszerûbb dolgoktól haladunk a bonyolultabbak felé. Ha egy speciálisabb dologgal kezdesz és elfelejtkezel az egyszerûbbekrõl, akkor ez nem lesz annyira eredményes. De ettõl eltekintve mégis úgy hiszem, hogy igen.

Azt gondolom, hogy mindannyian ugyanabban a csónakban evezünk, mindannyian boldogságot akarunk, és a buddhizmus ezt megadhatja nekünk, az internet pedig elterjesztheti. Ha ezt a kettõt összehozhatjuk, akkor az nagyon csodálatos.

 

Budapest, 1999. április 10.