FŇĎoldal / K√∂zpontok / Magyarorsz√°gi k√∂zpontok / P√©cs

Pécs

csoportkp_yoda_nlklA centrum rövid története

A p√©csi k√∂z√∂ss√©g 1994-ben alakult egy fiatal p√°r kezdem√©nyez√©s√©re. ElŇĎsz√∂r Dietrich Rowek buddhista utaz√≥tan√≠t√≥ tartott elŇĎad√°st a v√°rosban, az egyetem koll√©gium√°ban. Ennek hat√°s√°ra egy 4-5 fŇĎs koml√≥i bar√°ti t√°rsas√°g kezdett el j√°rni a heti k√©t medit√°ci√≥ra a p√°r lak√≥telepi lak√°s√°ba. Lassan h√≠re ment a v√°rosban is, hogy l√©tezik egy buddhista centrum, √≠gy egyre t√∂bben kezdtek el √©rdeklŇĎdni, mely k√ľl√∂n√∂sen 1995 nyara ut√°n erŇĎs√∂d√∂tt fel, amikor L√°ma Ole Nydahl elŇĎad√°st tartott P√©csett. A l√°ma ekkor a p√©csi csoportot hivatalosan is elismerte, √©s a ‚ÄúBuddha aktivit√°s √≥ce√°nja‚ÄĚ nevet adta nek√ľnk.

Ekkoriban rendszeresen h√≠vtunk meg utaz√≥tan√≠t√≥kat √©s az √©rdeklŇĎd√©s egy-egy elŇĎad√°s ut√°n jelentŇĎsen megnŇĎtt. A lak√≥szoba-gomp√°ban olykor 25-30 fŇĎ is medit√°lt egyszerre √©s akadt, akinek m√°r csak az elŇĎszob√°ban jutott hely.1998 jelentŇĎs v√°ltoz√°st hozott csoportunk √©let√©ben. Olyan szerencs√©s helyzetbe ker√ľlt√ľnk, hogy √∂n√°ll√≥ helyre k√∂lt√∂zhetett a centrum.

Egyik bar√°tunk rendelkez√©s√ľnkre bocs√°totta egy kis tettyei h√°z felsŇĎ szintj√©t (gompa, kisszoba, √©tkezŇĎ, konyha, f√ľrdŇĎ). A helyhi√°ny probl√©m√°ja, √©s az, hogy b√°rkinek a mag√°n√©let√©t zavarn√°nk, egy csap√°sra megold√≥dott. A f√∂ldszinten l√©vŇĎ kis √∂n√°ll√≥ lak√°sba alb√©rlŇĎk√©nt elŇĎsz√∂r egy csal√°d, majd egy akt√≠v gyakorl√≥ bar√°tunk is bek√∂lt√∂zhetett. Az als√≥ szint jelenleg az egyik szanga-tagunk k√©zmŇĪves mŇĪhelye. L√°ma Ole 1999-es l√°togat√°sa √≥ta megnŇĎtt az ig√©ny arra, hogy gyakrabban tal√°lkozzunk.Most a h√©t minden napj√°n van k√∂z√∂s medit√°ci√≥, havonta egyszer pedig Ng√∂ndro h√©tv√©g√©t szervez√ľnk.

Havi rendszeress√©ggel l√°tunk vend√©g√ľl hazai √©s k√ľlf√∂ldi utaz√≥tan√≠t√≥kat. Emellett lehetŇĎs√©g van egy√©ni gyakorl√°sra, illetve buddhista elŇĎad√°sok hang- √©s videofilm-anyagainak meghallgat√°s√°ra √©s megtekint√©s√©re. Centrumunkban mŇĪk√∂dik k√∂nyvt√°r, ahol a buddhizmussal kapcsolatos k√∂nyveket, √ļjs√°gokat lehet k√∂lcs√∂n√∂zni √©s dharma-shop, ahol ezeket meg is lehet v√°s√°rolni. Van ‚Äúh√°zi‚ÄĚ b√ľf√©nk √©s gyakran √∂sszej√∂v√ľnk j√≥ hangulat√ļ k√∂z√∂s √©tkez√©sekre. Rendszeresen j√°runk k√ľlf√∂ldi buddhista kurzusokra, emiatt hetente k√©tszer angol √≥r√°t tartunk szanga-tagjainknak, kezdŇĎknek √©s halad√≥knak is.Centrumunk t√∂bb Gy√©m√°nt √öt csoporttal is szoros kapcsolatot tart fent. Programjainkat a k√∂zeli centrumokkal (Szeksz√°rd, Kaposv√°r, Paks, Moh√°cs) egy√ľtt alak√≠tjuk ki √©s Becsk√©n az orsz√°gos kurzus- √©s elvonul√°si hely munk√°lataiban is akt√≠van r√©szt vesz√ľnk.

Meditációs központ címe:

H-7625 Pécs

Aradi V√©rtan√ļk √ļtja 28/1

Kapcsolat:

Inf√≥: Z√∂ldv√∂lgyi Janka,  

+36 20 346 5508

Email: Ezt a c√≠met a spamrobotok ellen v√©dj√ľk. Enged√©lyezze a Javascript haszn√°lat√°t, hogy megtekinthesse.

√Ālland√≥ programok, nyilv√°nos medit√°ci√≥k

H√©tfŇĎ        19.00 √≥ra  16. Karmapa (nyilv√°nos medit√°ci√≥)

Kedd        19.00 √≥ra  16. Karmapa (nyilv√°nos medit√°ci√≥)

Szerda     19.00 √≥ra  16. Karmapa (nyilv√°nos medit√°ci√≥)

Cs√ľt√∂rt√∂k 19.00 √≥ra  16. Karmapa (nyilv√°nos medit√°ci√≥)

P√©ntek     19.00 √≥ra  16. Karmapa (nyilv√°nos medit√°ci√≥)

 

 

Nyomtat√°sE-mail