rnd_left_03.png
Főoldal

Tibet-Európa Alapítvány

Tibeteu_log1Az 1994 óta működő Tibet-Európa Alapítvány célja elsősorban a tibeti buddhista kultúra időtlen értékeinek közvetítése az európai társadalom felé. Az alapítvány tevékenysége hozzájárul ezek fennmaradásához, így az emberi műveltség sokszínűségének megtartásához. Számunkra ez különös jelentőséggel bír, hiszen mi, magyarként büszkék lehetünk arra, hogy Kőrösi Csoma Sándor korszakalkotó munkájával elsőként teremtett hidat a keleti és nyugati kultúra közt.

A Tibet-Európa Alapítvány célját sokrétű tevékenységgel érjük el. Az elmúlt évek során az ország számos városában rendeztünk ingyenes ismeretterjesztő előadásokat és kiállításokat, multimédiás kiadványokat jelentettünk meg, valamint tanulmányi ösztöndíj támogatást nyújtottunk.

Egyik nagyszabású programunk a Tudomány és buddhizmus előadás-sorozat volt, amelyen magyar és külföldi kutatók, illetve egyetemi oktatók tartottak előadásokat saját szakterületük eredményei és a buddhista világnézet közötti párhuzamokról. A több mint ezer érdeklődőt vonzó program három magyarországi egyetemen került megrendezésre.

A tibeti buddhista kultúra művészeti értékeit bemutató kiállítás-sorozatunk kétségkívül a legnépszerűbb progjamjaink közé tartozik. Az Ahogy a Buddhák Nyugatra jöttek multimédiás ismeretterjesztő kiállítást és a Tibet kincsei művészeti kiállítást számos városban rendeztük meg töretlen sikerrel. Kiállításainkról bővebben: www.tibetkincsei.hu

Alapítványunk 2007-ben Suli-projekt néven indította el iskolaprogramját azzal a céllal, hogy a diákok és egyetemi hallgatók növekvő érdeklődését kielégítse a buddhizmusról, illetve a buddhista filozófiáról. A program eredményesen működik a közép- és felsőoktatásban. Az ország számos középiskolája hívja meg tanárainkat egy-egy vendégelőadásra. Az alapítvánnyal kapcsolatban álló egyetemi oktatók pedig több magyarországi felsőoktatási intézményben tartottak szakkollégiumi vagy kreditpontos tárgyként Bevezetés a buddhizmusba, illetve Bevezetés a buddhista filozófiába kurzust.

Iskolaprogramunkhoz kapcsolódóan 2009-ben indítottuk útjára a művészeti kiállításaink egyik kísérőprogramját, a múzeumpedagógiai foglalkozásokat, amelyek keretében országszerte jó néhány iskolai osztálynak tartottunk „rendkívüli tanórát”.

A Suli-projekt sikerei és az egyre növekvő igény arra késztetett minket, hogy 2010-től szakmai tanártovábbképző programot hirdessünk, lehetőséget biztosítva a tanároknak arra, hogy hiteles és könnyen érthető információt kapjanak a buddhizmus történelmi és filozófiai hátteréről, kultúrájáról. A továbbképzés segítséget nyújt a filozófia, etika, társadalomismeret, történelem, művészettörténet és az osztályfőnöki órák világnézeti és világvallási témaköreinek feldolgozásához.

További információ: www.tibeteuropa.hu

Kapcsolat: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

NyomtatásE-mail