top of page
A karma kagyü vonal
A karma kagyü vonal
Karmapa17_2.jpg

A karma kagyü egyike a legnagyobb tibeti buddhista átadási vonalaknak, amely főként a meditációra helyezi a hangsúlyt, és képes egy hiteles tanítón keresztül hozzásegíteni bennünket a tudat természetének közvetlen megtapasztalásához. Ezeket a hatékony módszereket a történelmi Buddha tanította legközelebbi tanítványainak.

 

Később indiai mahasziddhák - Padmaszambhava, Tilopa, Naropa, Maitripa - és a híres tibeti jógik, Marpa és Milarépa őrizték meg és adták tovább ezeket a tanításokat. A XII. században a szerzetes Gampopa továbbadta ezeket az első Gyalva Karmapának, aki az elkövetkező inkarnációin keresztül megtartotta ezen módszerek erejét és frissességét.

Ma nagy tibeti tanítók (tib. láma), mint a 17. Karmapa, Trinli Táje Dordzse közvetítik ezt a töretlen hagyományt. 

 

A Karmapák 

A Karmapa szó azt jelenti: „a cselekvés embere”, a karma mestere. Az együttérzés bódhiszattvájának megjelenése. Karmapa – akinek megjelenését Sákjamuni Buddha és Guru Rinpocse is megjósolta – minden Buddha aktivitását testesíti meg. Karmapa volt Tibet első tudatosan inkarnálódott lámája (tib. tulku), a XII. század óta a tibeti buddhizmus karma kagyü iskolájának vezetője. Ő testesíti meg az egész átadást és annak szellemi erejét. 

A jelenlegi, 17. Karmapa, Trinli Táje Dordzse 1983-ban született Tibetben, 1994 tavaszán sikerült elmenekülnie Indiába. 

bottom of page