top of page

Láma Ole Nydahl egyike azon kevés nyugati buddhista lámáknak, akik teljeskörű képzést kaptak a karma kagyü vonalban. 1972-ben a 16. Gyalva Karmapa, a karma kagyü iskola vezetője arra kérte, hogy adjon betekintést a buddhizmusba azoknak, akik érdeklődnek iránta Nyugaton. Azóta szüntelenül ezt teszi világszerte a spirituálisan szabad országokban.

Láma Ole egyrészt a mahámudrát, vagyis a „Nagy Pecsétet” tanítja – melyben egy megvalósított tanító a tudat határtalan természetének tapasztalatát osztja meg a tanítvánnyal –, másrészt pedig a phovát, a „tudatos halált”, ami egy ritka, több száz éves meditációs gyakorlat. Láma Ole tanításaiban a hangsúly részben azon van, hogy a világi buddhista gyakorlást a független gondolkodással és az élettapasztalaton alapuló érettséggel ötvözi, másrészt fontosnak tartja a társadalomra, különösen a szólásszabadságra és a nők jogaira való odafigyelést.

„Tudatunk elpusztíthatatlan tér.

Nézz befelé és gazdaggá válsz. Ami a szemünkön keresztül lát ebben a pillanatban, azt találd meg! Túl van születésen és halálon. Túl van minden veszélyen, és lehetetlen elveszíteni. A világon ez minden tökéletesség és öröm forrása. Nézz befelé. Lásd meg azt, ami tudatos.”

Láma Ole Nydahl, Málaga, 2015.

Ole Nydahl 1941. március 19-én, Koppenhága északi részén született és itt is nőtt fel. Filozófiát, angol és német nyelvet tanult Koppenhágában, Tübingenben, Münchenben és az Egyesült Államokban. Ő és felesége, Hannah 1968-ban találkoztak először a buddhizmussal. Amikor nászútra mentek Nepálba, Katmanduba. Itt találkoztak Lopön Csecsu rinpocséval, a Himalája egyik legfontosabb buddhista tanítójával.

1969-ben Hannah és Ole Nydahl találkozott a 16. Karmapával, Rangdzsung Rigpe Dordzséval, a karma kagyü iskola vezetőjével és ők lettek az első nyugati tanítványai. Megkapták a karma kagyü vonal legfontosabb beavatásait és tanításait magától a 16. Karmapától és olyan karma kagyü mesterektől, mint például Kalu rinpocse, valamint más tibeti buddhista iskolák beavatásait is. 1972-ben a 16. Karmapa megkérte Ole és Hannah Nydahlt, hogy hozzák el a karma kagyü vonal tanításait Nyugatra és építsenek buddhista központokat a nevében.

Láma Ole és Hannah elsőként Ausztriában (Grazban), majd Norvégiában, Svédországban és Dániában (Koppenhágában) alapítottak centrumokat. Láma Ole ezidáig csaknem 700 központot hozott létre világszerte a tanítója nevében. Évente kétszer utazza körbe a bolygót, hogy tanítson és meglátogassa a tanítványait. Mindenhol tanításokat és menedéket ad – utóbbi egy olyan szertartás, amely során az ember buddhista lesz, továbbá megadja a bódhiszattvaígéretet, ami az a belső elköteleződés, hogy életünket másoknak szenteljük és végső célként minden lényt eljuttatunk a megvilágosodáshoz.

1973-tól Láma Ole Nydahl és felesége, Hannah a legnagyobb tibeti buddhista tanítók körútjait és előadásait szervezték meg Európában, később pedig Észak- és Dél-Amerikában, Oroszországban és Ausztráliában is. A 16. Karmapa mellett meghívták és fordították Samar rinpocsét, Dzsamgön Kongtrül rinpocsét, Gyalcab rinpocsét, Beru Kjence rinpocsét, Kalu rinpocsét, Topga rinpocsét, Tenga rinpocsét, Bokar rinpocsét, Lopön Csecsu rinpocsét, Trungpa rinpocsét és Ajang rinpocsét. 

1981-ben a 16. Karmapa elhunyt, újraszületését Őszentségét a 17. Karmapa Táje Dordzsét pedig Samar rinpocse, a karma kagyü hagyományvonal második legmagasabb rangú lámája ismerte fel és iktatta be.

1987-ben Láma Ole Nydahl Samar rinpocse kérésére tanítani kezdte a phova gyakorlatát. Láma Ole Nydahl egy elismert phova mester, aki a tudatos halál meditációját több mint 75 ezer tanítványnak adta meg.

Az egyetlen alkalom, amikor néhány hónapig nem tanított 2003 nyara volt, egy csaknem halálos ejtőernyős balesetet követően.

Láma Ole számos könyv szerzője: Ahogy a dolgok vannak, Első lépések a Gyémánt Úton, Minden határon túl, A Nagy Pecsét és a Félelem nélküli halál. Láma Ole és Hannah Nydahl teljes szellemi tulajdona a Németországban bejegyzett nemzetközi Gyémánt Út Buddhista Alapítvány birtokában van.

2012-ben Láma Ole díszvendége volt a Bódhgájában, a történelmi Buddha megvilágosodásának helyszínén rendezett kagyü Mönlamnak, ahol minden évben összegyűlnek a vonal legnagyobb lámái. Láma Olét kitüntetett helyre ültették és Karmapa megajándékozta egy tradicionális selyembrokátból készült köpennyel, és megköszönte neki a buddhizmusért kifejtett 40 éves tevékenységét. 

2015. június 13-án Láma Ole Nydahlt az UNESCO Interkulturális és vallások közötti párbeszédért szervezete a „Párbeszédért, egymás mellett élésért és békéért” nevű díjjal tüntette ki a spanyolországi Málagában.

» www.lama-ole-nydahl.org

bottom of page