top of page
Mi a buddhizmus?
Mi a buddhizmus?

A történelmi Sákjamuni Buddha körülbelül 2560 évvel ezelőtt született a mai Nepál területén, királyi család sarjaként. 35 évesen, hat év mély meditáció után felismerte a tudat valódi természetét, és így elérte a megvilágosodást. Az elkövetkező 45 évben Buddha tehetséges tanítványok ezreinek tanította azokat a módszereket, amelyekkel a megvilágosodás elérhető.

 

Mit tanít a Buddha? 
 

Buddha mindenki számára érthető és az életben kiválóan használható magyarázatokat ad arról, hogy mi a végső valóság, és mi az, ami feltételekhez kötött. Ezek megértésével tartós boldogságot tapasztalhatunk. A buddhizmus nem ismer dogmákat, sőt bátorít, hogy tegyünk fel kérdéseket. A megértett információ a megfelelő meditációkon keresztül saját tapasztalattá válik, a kiegészítő módszerek pedig megszilárdítják az elért tudatszinteket. Buddha tanításainak célja, hogy teljesen megvalósítsuk a mindenkiben ott rejlő megvilágosodott képességeket. 

 

Mi a karma? 
 

A karma az ok-okozat törvénye, amely szerint a világot a tudatunkban tárolt benyomásoknak megfelelően tapasztaljuk – ezeket a benyomásokat a test, a beszéd és a tudat cselekedetei által mi magunk hozzuk létre. Ez azt jelenti, hogy itt és most alakítjuk a jövőnket saját cselekedeteinkkel. 

 

Mi a meditáció? 
 

A meditáció jelentése a buddhizmusban az erőfeszítés nélküli időzés abban, ami van. Ehhez a buddhista tanítások egyes szintjein különböző módszereket tanítanak, amelyek lényegében a tudat lenyugtatásán és összpontosításán alapulnak. A Gyémánt Úton a legfontosabb módszerek a tudat természetének felismerésére a megvilágosodott erőterekkel való eggyé válás és a tanítóval való azonosulás. Ahogy korábban Tibetben a megvalósítók barlangjaiban, úgy napjainkban Nyugaton is vezetett meditáció által válik először hozzáférhetővé a Gyémánt Út számtalan eszköze a meditálók számára. 

 

Mit jelent a megszabadulás és a megvilágosodás? 
 

Először felfedezzük, hogy a test, a gondolatok és érzelmek folyamatos változásban vannak, így nincs alapja egy valóban létező egónak vagy „énnek”. Ezt felismerve többé nem érezzük magunkat célpontnak – ez a megszabadulás. A megvilágosodás a második, végső lépés. Itt a tudat tiszta fénye minden tapasztalaton átsugárzik. A tudat minden pillanatban élvezi az önmagából keletkező képességeit, és minden spontánná, erőfeszítés nélkülivé válik. 

 

Buddha tanításainak három szintje 
 

Buddha három típusú embernek adott útmutatásokat. 

  • Azok akik a szenvedést akarták elkerülni, az ok és okozatról kaptak tanácsokat. (Kis Út, szkrt. hinajána

  • Azoknak, akik belső gazdagsággal rendelkeztek, és szerettek volna tenni másokért, a bölcsességről és az együttérzésről tanított. (Nagy Út, szkrt. mahajána

  • A Gyémánt Úton (szkrt. vadzsrajána) Buddhát a saját tudatunkban rejlő képességek időtlen tükreként látjuk, megtanuljuk gazdag, önfelszababdító nézőpontból tapasztalni a világot. 
     

A buddhista meditációk kibontakoztatják a megvilágosodott tudatban rejlő félelemnélküliséget, spontán örömöt és aktív együttérzést. 

bottom of page