top of page

Hannah Nydahl a 16. Gyalva Karmapa, Rangdzsung Rigpe Dordzse és a nagyszerű Lopön Csecsu rinpocse tanítványa volt, de sok más lámától és rinpocsétől is kapott magas szintű karma kagyü tanításokat. 

1968-ban találkozott a buddhizmussal, amikor ő és férje, Ole Nydahl nászútra mentek Nepálba, a Himalájába. Itt találkoztak későbbi tanítójukkal, a karma kagyü vonal vezetőjével, a 16. Karmapával, akinek első nyugati tanítványai lettek. Ekkoriban a tibeti buddhizmus még ismeretlen volt Nyugaton, így miután megkapták a teljes hároméves buddhista képzést, tanítójuk kérésére visszatértek Európába, hogy tovább adják ezeket az értékes tanításokat és módszereket, valamint buddhista centrumokat alapítsanak világszerte.

Hannah a tibeti buddhista filozófia elismert és keresett fordítója és tolmácsolója volt. Ő és férje, Láma Ole Nydahl tevékenysége révén terjedhetett el a Gyémánt Út buddhizmus Nyugaton.

A Delhiben működő Karmapa Nemzetközi Buddhista Intézetben (KIBI) oktató lámáknak tolmácsolt, és klasszikus buddhista tanításokat fordított, és nagyban hozzájárult, hogy ezek a nyugati diákok számára is elérhetőek legyenek. Emellett magas szintű rinpocsék nyugati utazásait szervezte, és igazi összekötő kapocs volt a tibeti és a nyugati kultúra között.

Bölcsessége és mindenre kiterjedő figyelmessége tökéletesen kiegészítette Láma Ole Nydahl aktivitását a Gyémánt Út-centrumok alapítása és szellemi vezetése során világszerte. Hatalmas tudással rendelkezett a dharmáról, nagy részben ő volt felelős az oktatásért a vonalunkban, ő tervezte a nagy sikerű tanulmányi kurzusokat, és támogatta a fordítói kurzusokat Karma Gönben.

2007. április 1-én hunyt el Koppenhágában.

Élettörténetéből díjnyertes film készült, melynek címe „Hannah: A buddhizmus útja Nyugatra”.

A film weboldalán (www.hannahthefilm.com/hu) megtekinthető az előzetes.

bottom of page