top of page

Lopön Csecsu rinpocse a nepáli buddhizmus egyik kulcsfigurájaként óriási hatással volt a Nyugatra.  Ő felügyelte a Nyugat legnagyobb sztúpájának építését, továbbá számos tanítást adott. 

Lopön Csecsu rinpocse 1918-ban született a Bhutáni Királyságban. 13 éves korában elhagyta Bhutánt, hogy nagybátyja, Lama Serab Dordzse spirituális irányítása alatt gyakoroljon Nepálban. 

Ott teljes dharmaképzést kapott, és szigorú körülmények közt meditált Milarépa barlangjaiban, valamint Guru Rinpocse szent helyein. 1944-ben találkozott Őszentségével a 16. Karmapával, aki egyik legfontosabb tanítójává vált.

 Az ezt követő években Lopön Csecsu rinpocse a Katmanduban található kolostorával a dharma gyakorlók kulcsfigurájává vált Nepálban. 1987-ben első nyugati tanítványainak, Láma Ole Nydahlnak és feleségének, Hannah-nak a meghívására életében először Európába látogatott.

Abban az időben beutazta Európát, Amerikát és Ausztráliát, hogy tanításokat és számtalan beavatást adjon. Felépítette a spanyolországi Kálacsakra-sztúpát, valamint több mint 16 további sztúpát épített Európában és Ázsiában. Lopön Csecsu rinpocse utolsó projektje, valamint munkásságának koronaékszere a spanyolországi Benalmadenán található Megvilágosodás-sztúpa.

Rinpocse 2003. június 10-én, életének 85. évében hunyt el. Együttérzésének hatalmas ereje minden szinten érződik, és javára válik minden lénynek.

bottom of page