top of page
A Budapesti Gyémánt Út Meditációs Központ

A centrum rövid története

 

1988. októberében Láma Ole Nydahl először látogatott Budapestre, ezt követően 1990. július végén megalakult első magyarországi meditációs csoportja Karma Decsen Özel Ling (Legmagasabb Öröm Sugárzó Fényének Szigete) néven. Az első központ két buddhista lakásában, a Buday László utcában kezdte meg működését. 1992. februárjában a Fővárosi Bíróság hivatalosan is bejegyezte egyházunkat. A Buday László utca több éven keresztül adott helyet központunknak, mely egyre gyarapodott. Innen a Liszt Ferenc térre költöztünk, majd az Astoria környékére, aztán a Teréz körútra, mindig újabb bérelt lakásba.

 

Jelentős esemény történt 2000. januárjában Budapesten: első ízben adott tanítást és beavatásokat a 17. Karmapa, Táje Dordzse. A négy napos programon ötezer ember vett részt. 2001. márciusában hosszas keresés után megvásároltunk egy volt sörgyári épületet Budapest központjában, a Rózsák tere mellett a Huszár utcai sétálóutcában. Mindez nagyon sok gyakorló komoly anyagi támogatásával valósulhatott meg. Ez vált jelenlegi centrumunkká, mely 3.600 nm-es alapterületével jelenleg Európa legnagyobb Gyémánt Út Buddhista Központja, ahol hosszú távon egy nemzetközi és országos kulturális és meditációs központ kialakítása a cél. 2001. június 30-án Láma Ole ünnepélyesen felavatta központunkat.

 

Az épületben található egy modern, 140 fő befogadására alkalmas gompa, könyvtár és dhamashop, illetve lakórészek. A központ minden nap este 6 és 10 óra között fogadja az érdeklődőket, napi rendszerességgel 50-120 fő látogatja este 7 órai nyilvános meditációinkat. Az újonnan érkezők este 6-tól mindig felvilágosítást kaphatnak a felmerülő kérdésekről: a buddhizmusról, a meditációkról, a központról.

» Állandó programok és meditációk

» Ha először jössz meditálni...

A VII. kerületi Rózsák terén találta meg végleges helyét a Gyémánt Út Buddhista Közösség budapesti meditációs központja 2001-ben egy volt sörgyári épületben, nem messze a Keleti pályaudvartól. (Rózsák tere 4-5.)

 

A hely már megvételekor is óriási volt, másfél óra kellett a bejárásához. Nehéz volt elképzelni, hogyan fogunk „belakni”, birtokba venni egy ekkora épületet, hogyan fog megtelni minden este meditálókkal, érdeklődőkkel. Pár év elteltével mindez meg is történt. A romos épületet és a műemlék-védelem alatt álló homlokzatot komoly beruházásokkal sikerült felújítanunk az elmúlt években. Többek között kialakítottunk egy modern meditációs termet - azaz gompát, egy kávézót, egy színvonalas dharma-shopot könyvtárral és egy testedzésre alkalmas tornatermet. Van egy külső étterem is az épület sarkában, a Babar Lounge bar, mely talán többeknek is ismerős.

 

Az évek során fokozatosan bentlakókkal és folyamatos élettel telt meg a központ, egyre több lakást alakítottunk ki és újítottunk fel a régi épületrészekben.

 

Mi vonzza az idelátogatókat? Az, hogy sokféle módon lehet kapcsolódni hozzánk. Sokan maradandó értékeket keresnek és szeretnének többet megtudni tudatukról. „Fő termékünkhöz”, a buddhista tanításokhoz a következő módon biztosítunk hozzáférést: A centrum mindenki számára nyitva áll minden nap este 6 és 9 között, bármilyen kérdésre szívesen választ adunk egy tea mellett.

 

Minden este 7-től félórás vezetett meditációt tartunk, hétfő esténként pedig nyilvános tanításon vehetnek részt az érdeklődők, ahol alapvető tudnivalókat hallhatnak a buddhizmusról. (Mindkettő ingyenes.)

Könyvtárunkból mindenféle buddhista irodalom kölcsönözhető, shopunkban pedig szobrok, tankák (tibeti tekercsképek), és a buddhizmushoz kapcsolódó más eszközök - malák (meditációs füzérek) vagy gaók (ereklyetartó medálok) vásárolhatók. Azok számára, akik már egy kicsit beleszimatoltak a levegőbe nálunk, újabb lehetőségek nyílnak meg a kapcsolódásra. Közösségünk az önkéntes, szabadidőben végzett munkán és a meritokrácia („érdem-demokrácia”) szerinti döntéshozatalon alapul. Vagyis aki itt dolgozik, annak beleszólása, döntésjoga is van.

 

Ez nyilvánvalóan egy fantasztikus közösség összekovácsolódását is eredményezi. Centrumunkba mindenféle foglalkozású, fiatalos, életvidám, általában a 18-60 év közötti érdeklődők járnak, ez is bizonyítja, hogy mindenki tud hozzánk kapcsolódni.

 

Ezen kívül kiállításokat (pl. a 2009. decemberi BuddhaFeszt), hazai meditációs kurzusokat szervezünk, farsangi és egyéb bulikat tartunk. Közösen járunk hasonló külföldi rendezvényekre, közös meditációs hétvégéket szervezünk, s látogatjuk a többi hazai és erdélyi meditációs központokat is.

 

Melyek az elkövetkezendő évek kihívásai? Természetesen vannak terveink a további fejlődésre. A társadalom közepében élve ismertetjük a Gyémánt Út buddhizmus tanításait - ahol erre igény van. Ezekre szerencsére ma már sok önálló, kritikus gondolkodású ember felfigyel.

 

Mindehhez megfelelő, magas színvonalú feltételeket is biztosítanunk kell. Mivel meditációs központunk közösségi tereit kinőttük, így 2010-ben olyan kétéves beruházásba kezdünk, amely elképzeléseink szerint a VII. kerület gyöngyszemévé változtatja majd ezt a helyet.

 

Terveink szerint modern, különleges megoldásokkal tarkított új épületrészt emelünk a központi épület helyére, a Huszár utcai Rózsák tere felőli védett szárny megtartása mellett. Az átépítés végeztével közpuntunkban helyet kapna egy 450(!) nm-es meditációs terem, nagyobb közösségi tér, dharma-shop és könyvtár, persze további kiegészítő helyiségek.

 

Finanszírozása a személyi jövedelemadók egyházi 1%-ának felajánlásából befolyt, több év alatt összegyűjtött támogatásból történik majd.

 

A Láma Ole Nydahl által világszerte alapított 650 Gyémánt Út buddhista központ közül a budapesti a legnagyobb városi központ. Ennek megfelelően ez egyfajta közép-kelet európai és balkáni nemzetközi meditációs központ feladatait is teljesíti, támogatva az erdélyi, kárpát-aljai, határmenti szlovák, szerb és bolgár centrumokat is. Vagyis aki ide betoppan, nemzetközi pezsgéssel is találkozhat.

 

Várunk mindenkit, hogy velünk együtt meditáljon és kedve, nyitottsága szerint megismerje a Gyémánt Út buddhizmust, bennünket, tevékenységünket.

bottom of page