top of page

MAHAMUDRA

Láma Ole Nydahl

Tanítások a tudat természetéről

Budapest, 2019. 09. 26-29.

logo_long4.png

MEGHÍVÓ

 

Szeretettel meghívunk tanítónk, Láma Ole Nydahl meditációs kurzusára, melyet ezúttal Budapesten rendezünk. Városi keretek között is gazdag, tartalmas, egész napos programmal várunk benneteket:

 • Láma Ole tanításai: A kurzuson Láma Ole megvalósított kagyü mesterek szövegein keresztül vezet be minket a mahamudrába, a tudat természetéről szóló tanításokba.
   

 • Kérdések és válaszok: Lehetőség lesz arra, hogy kérdéseket tegyünk fel nyilvánosan a lámának, illetve meghallgassuk más kérdésekre adott válaszát is.
   

 • Menedékvétel, bódhiszattva-ígéret és közös meditáció a lámával
   

 • Egyéni gyakorlás: Aki már elkezdte vagy befejezte az alapgyakorlatokat, az egyéni gyakorlás során végezheti a saját meditációs gyakorlatát. Aki még nem kezdte el, annak a centrumainkban közösen végzett 16. Karmapa-meditáció gyakorlását javasoljuk a kurzuson. Hozzatok magatokkal meditációs füzetet!
   

 • Vezetett 16. Karmapa-meditáció: Ez a gyakorlatias és erőteljes módszer a Gyémánt Út-centrumainkban végzett legfontosabb közös meditáció, amit a kurzuson is lehetőségünk lesz együtt gyakorolni.
   

 • Magyarázatok az alapgyakorlatokhoz: Aki most kezdi a leborulásokat, a Gyémánt Tudat-meditációt, a mandalafelajánlásokat vagy a gurujógát, annak különösen fontos, hogy hiteles és pontos átadást kapjon a gyakorlatról. Láma Ole kérésének megfelelően utazótanítóktól kapjuk meg e gyakorlatok végzéséhez szükséges információt és magyarázatokat. Ezek a tanítások nagyon inspirálók lehetnek azok számára is, akik már egy ideje (vagy akár második, harmadik alkalommal) végzik az adott meditációt, hiszen a gyakorlat elmélyítéséhez nagyon hasznos újból és újból felfrissíteni az információt.
   

 • Utazótanítók előadásai: A láma mahamudratanításai mellett esténként utazótanítóink adnak tanításokat a Gyémánt Út buddhizmus alapjairól, illetve mesélnek a lámával tett közös utazásaikról, élményeikről.

LÁMA OLE NYDAHL

 

Láma Ole Nydahl a tibeti buddhizmus karma kagyü vonalának teljes jogú lámája és meditációs tanítója. 

Láma Ole és felesége Hannah 1969-ben találkoztak a 16. Gyalva Karmapával, Rangdzsung Rigpe Dordzséval, akinek első nyugati tanítványai lettek. Karmapa a karma kagyü buddhizmus vezetője, akit Tibet egyik legnagyobb jógijának tartanak.

Karmapa gondoskodott arról, hogy mindketten megkapják a teljes hároméves buddhista képzést, valamint számos más magas szintű Gyémánt Út-átadást. A tanulóévek után pedig visszaküldte őket Európába azzal a kéréssel, hogy tegyék elérhetővé a nyugati világ számára Buddha időtlen tanításait, és hozzanak létre olyan meditációs központokat, ahol az emberek hiteles információkhoz jutnak a buddhista módszerekről és megtanulhatnak meditálni.

Tanítója kívánságát teljesítve Láma Ole az elmúlt 47 év során csaknem 700 Gyémánt Út meditációs központot hozott létre összesen 65 országban. Szerepe óriási volt abban a folyamatban, amelynek eredményeként ma Buddha tanításait nem csak a múzeumokból és a történelemkönyvekből ismerjük, hanem a mindennapokba beilleszthető, élő gyakorlatként használhatjuk.

MAHAMUDRA

„A külső és belső világ bármilyen vizsgálata a tudathoz vezet el. Csak a tudat van állandóan és valóban jelen, ám nem úgy, mint valami anyagi, valami megfogható. A tudatosság olyan, mint a tér, nem változó és időtlen, míg az általa tapasztaltak – a külső jelenségek és a belső állapotok – feltételekhez kötöttek, jönnek és mennek. Egyedül a tapasztaló van mindig és mindenhol jelen. Buddha azért tanította a Nagy Pecsétet, hogy felszínre hozza a tudatban rejlő összes lehetőséget, és mintegy pecsétjét helyezze annak megvilágosodott természetére. Aki a tükör ragyogásában időzik, miközben élvezi annak képeit, aki a hullámok játéka alatt felismeri az óceán elpusztíthatatlanságát, az elérte ezt a célt.” (Láma Ole Nydahl: A Nagy Pecsét)

A mahamudra, magyarul Nagy Pecsét, a Gyémánt Út buddhizmus legmagasabb szintű tanítása, mely a tudat természetének közvetlen megtapasztalását célozza meg. A mahamudra átadása során egy megvalósított tanító a tudat határtalan természetének tapasztalatát osztja meg a tanítvánnyal. Láma Ole ezt az átadást a 16. Karmapától kapta, aki arra kérte őt, hogy adja tovább ezt a tudást a tanítványainak. 

PROGRAM

 

09.26. csütörtök

20:15 Bevezetés a buddhizmusba

Utazótanítók előadása

Helyszín: Gyémánt Út Buddhista Meditációs Központ 

(1074 Budapest, Rózsák tere 4-5.)

09.27. péntek

11:00 Előadások a buddhizmus alapjairól és az alapgyakorlatokról utazótanítókkal

15:00 Láma Ole Nydahl: Mahamudra

20:00 Közös meditáció a 16. Karmapán

09.28. szombat

11:00 Előadások a buddhizmus alapjairól és az alapgyakorlatokról utazótanítókkal

15:00 Láma Ole Nydahl: Mahamudra

20:00 Közös meditáció a 16. Karmapán és prezentációk

09.29. vasárnap

11:00 Előadások a buddhizmus alapjairól és az alapgyakorlatokról utazótanítókkal

15:00 Láma Ole Nydahl: Mahamudra

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a program később még változhat.

Fordítás

Láma Ole tanításai angolul lesznek, magyar fordítás most nem lesz a színpadról, hanem rádión, szinkron-tolmácsolással lesz elérhető. Ehhez saját rádió és fülhallgató szükséges, a helyszínen rádióbérlésre nem lesz lehetőség. 

A budapesti központ a kurzus idején

Budapesti Központunk látogatható lesz a kurzus ideje alatt, de speciális nyitva tartással, ezért kérünk, olvasd el a részletes tájékoztatót ha szeretnél minket meglátogatni.

JEGYÁRAK

Kedvezmény: 18 év alatt ingyenes.

 

A kurzusra nem kell előzetesen regisztrálni. 

FIZETÉSI INFORMÁCIÓK

 

Előzetes jegyvásárlás:

Országos Meditációs Központ (1074 Budapest, Rózsák tere 4-5.)

Jegyek a dharmashopban vásárolhatók a szokásos nyitva tartási idő alatt: hétfőtől szombatig meditáció előtt és után (18:00-19:00 és 20:00-20:30). 

Fizetés: készpénzzel és bankkártyával.

 

Helyszíni jegyvásárlás:

Vasas Jégcentrum (1046 Budapest, Homoktövis u. 1.)

A kurzus három napján (szeptember 27-29.) 10:00 órától.

Fizetés: készpénzzel és bankkártyával.

 

Online jegyvásárlás:

​Ha a teljes kurzusra jöttök, akkor online vásárlásnál külön tudjátok csak megvenni a három napijegyet, aminek az ára megegyezik a teljes kurzus árával.

A HELYSZÍN

 

Jégpalota - Vasas Jégcentrum, 1046 Budapest, Homoktövis u. 1.

A csarnok, kurzusunkat leszámítva jégpályaként üzemel, amit erre az alkalomra ideiglenes burkolattal fedünk le. A hőmérséklet így kissé hűvösebb lehet a vártnál, ezért az évszakhoz képest valamivel melegebb ruha javasolt. Ülőhelyek a lelátó mellett a lefedett pályán is lesznek, ám ez utóbbihoz javasoljuk a jól szigetelő matracokat, ülőpárnákat.  

Megközelítés autóval: 

A Jégpalota könnyen elérhető a belváros felől a Megyeri út (Váci út) vagy a Szilágyi út irányából: a kettő találkozásánál található, Káposztásmegyeren. Az épülethez tartozó parkolóhelyeken kívül a környék utcáiban is ingyenesen lehet parkolni. 

A helyszín nagyon közel van az M0-hoz, annak Dunakeszi-Dél / Káposztásmegyer kijáratától a Külső Szilágyi úton a belváros felé haladva érhető el. 

 

Tömegközlekedéssel: 

A Lehel tértől (vagy Újpest-központtól) induló 14-es villamossal (Bőrfestő utca megálló), vagy a Keletitől a 30-as busszal (Homoktövis utca megálló, majd onnan 10 perc sétával). 

A további lehetőségek feltérképezéséhez ajánljuk a BKK Futár mobiltelefonos applikációt. 

SZÁLLÁS

 

A kurzus helyszínén, illetve a budapesti Gyémánt Út Központban sajnos nem tudunk szállást biztosítani a kurzusra érkezőknek. 

 

KÖZÖSSÉGI SZÁLLÁS

Szeptember 27-én pénteken és szeptember 28-án szombaton két közeli iskola tornatermében tudunk szállást biztosítani összesen 400 főre. 

Helyszín:

 • Két közeli iskola fűtött tornaterme: az egyik 5 perc, a másik 15 perc sétára a kurzus helyszínétől. Tusolók és mosdók rendelkezésre állnak.

 • Hozz magaddal: matracot és hálózsákot, valamint papucsot, mivel a tornatermekbe cipővel belépni tilos!

Regisztráció:

 • A közösségi szállásra regisztrálni és fizetni is a kurzuson lehet a szállásregisztrációra kialakított pultnál.

 • Regisztráció: pénteken és szombaton 13:00-15:00 és az előadás után 20:30-ig.

 • Szállás ára: 2 200 Ft/éjszaka

Érkezés és távozás:

 • A szállást elfoglalni péntek (szept. 27.) este 20:00 órától lehet.

 • Elhagyni pedig vasárnap (szept. 29.) délután 14:00 óráig kell.

Minden további információt és részletet a regisztráció során kaptok kézhez.

 

Tippek egyéb szálláskereséshez

Bár a helyszín körül kevés lehetőség adódik, Budapest belvárosában természetesen a szállások szinte kimeríthetetlenek. A jobb megközelítés érdekében érdemes lehet az M3-es metró, így például a Nyugati pályaudvar, Váci út környékén, esetleg a Városliget körüli utcákban keresni. Autóval érkezők a város más pontjai mellett megfontolhatják, hogy esetleg a Duna mellett, Dunakeszi, Göd, Budakalász, Szentendre folyóparthoz közelebbi részein is keresgéljenek, mert ezek nyár végén kellemes környékek. Szentendrén egyébként kemping is található, a Pap-szigeten. 

ÉTKEZÉS
 

A kurzus ára az étkezést nem tartalmazza.

A kurzushelyszínen 2 büfé üzemel, meleg ételt az épület előtt álló food truckoknál lehet vásárolni, de a közelben egy nagy SPAR is található, valamint kávézó, cukrászda az épület oldalában.

A kurzus idejére egy nagy étkezősátrat állítunk fel a helyszínen, hogy a megszokott kurzushangulatban tudjunk együtt étkezni, kávézni, beszélgetni.

 

 

GYEREKEK A KURZUSON

Szeretettel várjuk a gyerekekkel érkező családokat! A kurzuson egy 250 m2-es sátrat és egy hozzá tartozó udvart alakítunk ki, ahol a gyerekek biztonságban játszhatnak anélkül, hogy zavarnák a programot. Három korosztálynak lesz külön játszótere a sátorban és az udvaron, azonban a gyerekek kurzuson való részvételének több feltétele is van, így ha kiskorú gyermekkel érkezel, kérünk, olvasd el a részletes tájékoztatót.

KONTAKT

email: course@buddhizmusma.hu

web: www.buddhizmusma.hu

 • Facebook - White Circle

Gyémánt Út Buddhista Közösség

tel.: +3620-349-8989 email: info@buddhizmusma.hu

bottom of page