top of page
Láma Ole Nydahl: Az internetről (interjú)
DWBA2912_08_04_ec_dsc_0197_rhl-lpr.jpg

Hogyan egyeztethető össze a buddhizmus és az internet?


Valójában egymásnak teremtették őket. A barátaim, segítőim mindannyian otthonosan mozognak a számítógépek világában, naponta 100 e-mailt kapunk. A személyes leveleken kívül - amelyek hagyományos úton érkeznek - mindent e-mailen keresztül intézünk. A buddhizmus teret hoz létre, és az internet ugyanez: megmutatja, hogyan dolgozzunk a térrel. Azt gondolom, az ide-oda áramló információ gyorsan érő folyamat; mind a buddhizmusnak, mind az internetnek a javára válik, hogy egyszerre lehetnek jelen.

Más vallások azt mondják, hogy ez jó vagy rossz, mivel merev elképzeléseik vannak. A buddhizmus más: mi teret hozunk létre, majd megfigyeljük, hogy mi fejlődik ki benne. Pontosan ez az, ami miatt az internet nagyon jó. Vagyis nem kell az egyiket vagy a másikat választanod, választhatod mindkettőt.

 

Azok az emberek, akik nem nagyon ismerik a buddhizmust, azt gondolhatják, hogy ez egy nagyon tradicionális vallás. Nekünk itt Európában könnyû mindkettővel élnünk, de hogyan vélekednek azok a szerzetesek, akik Tibetben vagy Kelet-Ázsiában élnek?


Hát, talán van néhány Zen-buddhista, aki a képernyőjén megjelenő Koanokon meditál, azt hiszem, láttam erről képeket. Lehet, hogy a buddhizmusnak régi formái vannak, de az üzenet, az emberek gondolatai mindig újak. Mindig meg kell találnunk az itt és most rendelkezésünkre álló lehetőségeket. Emellett kapcsolatban állunk szerzetesekkel, legalábbis a tibeti buddhista hagyományból, akik használják mindennapi életükben az e-mailt.

 

Az e-mailen kívül, mit gondolsz, milyen messzire mehetünk el a honlapjainkkal? Mit gondolsz az internetről mint kommunikációs eszközről?


Elképesztően sok honlapunk van. Nem tudom, láttátok-e mindet. Van egy, amit korábban KKBN-nek neveztek, ma "diamondway-buddhism"-nak hívnak. Ez egy igazán lenyűgöző honlap. Egy barátunk Németországban órákat tölt azzal naponta, hogy ezt a honlapot frissítse. Talán ez az oldal a legjobb. Mivel a buddhizmus nem hitvallás, mi akkor fejlődünk, ha az emberek tájékozottabbak. Valójában a buddhizmus nem más, mint józan ész. Minél többet tudnak az emberek arról, hogy mi történik a világban, ez annál jobban a hasznukra válik. A buddhizmusra ez ugyanúgy érvényes, és azt hiszem ez elég jó ok.

 

Milyen mélyen jelenhet meg a buddhizmus az interneten? Feltehetünk-e bármilyen képet, cikket a honlapjainkra?


Van egy-két titkos dolog, mint például néhány meditáció, amelyeknél külön beavatásra van szükség. De általában véve, igen. Természetesen a buddhizmus is hasonlít másokhoz abban, hogy akkor igazán hatékony, ha mindig az egyszerûbb dolgoktól haladunk a bonyolultabbak felé. Ha egy speciálisabb dologgal kezdesz és elfelejtkezel az egyszerûbbekről, akkor ez nem lesz annyira eredményes. De ettől eltekintve mégis úgy hiszem, hogy igen.

Azt gondolom, hogy mindannyian ugyanabban a csónakban evezünk, mindannyian boldogságot akarunk, és a buddhizmus ezt megadhatja nekünk, az internet pedig elterjesztheti. Ha ezt a kettőt összehozhatjuk, akkor az nagyon csodálatos.

« Cikkek, tanítások

bottom of page